W ostatnich dniach klasa 3 realizowała temat dotyczący pracy pszczelarza. Aby lepiej zrozumieć, jak cenny i wyjątkowy jest efekt pracy pszczół – miód – postanowiliśmy zorganizować słodką degustację w naszym szkolnym laboratorium kulinarnym.
Podczas zajęć dzieci miały okazję spróbować przysmaków z dodatkiem miodu. Przygotowaliśmy aromatyczną herbatkę z miodem, pomarańczą i goździkami. Nie zabrakło też tradycyjnych kanapek z miodem, które cieszyły się ogromnym powodzeniem. Wspólne przygotowywanie i degustowanie stało się okazją nie tylko do nauki, ale także do świetnej integracji i zabawy. Zanim rozpoczęliśmy wspólny poczęstunek, przypomnieliśmy sobie zasady savoir-vivre przy stole – jak kulturalnie zachowywać się podczas jedzenia i jak okazywać szacunek innym uczestnikom spotkania.
Dzięki tym zajęciom uczniowie nie tylko poznali tajniki pracy pszczelarza, ale także docenili naturalne produkty i zdrowe odżywianie. To była prawdziwie słodka lekcja!